fredag 3. juni 2011

Museumsskatter på nett

Stig Drevik og Line Iversen er sentrale i registreringsarbeidet ved Sunnmøre Museum. Her har de logget seg inn på Digitalt Museum. Snart er også Sunnmøre Museum på plass der. (Foto: Dag Brøther)
Er du nysgjerrig på hva som finnes av gjenstander og bilder i et museum nær deg? Da kan Digitalt Museum være til hjelp. Ved noen små klikk på tastaturet kan du søke på enkeltmuseum, på steder, regioner eller emneområder og få en oversikt over hva som finnes i museumssamlingene i landet.

Line Iversen er registrator ved Stiftinga Sunnmøre Museum. Hun, og kollega Stig Drevik, har en god del av æren for at alle avdelingene i stiftinga nå har kommet godt igang med gjenstandsregistreringene. Hittil er det bare noen få personer i stiftinga som har kunnet se hva avdelingene har av gjenstander, men i disse dager tar også Sunnmøre Museum steget inn i det digitale museumsrommet. Line forteller at de etter planen skal være ute på nettet med gjenstandsregistrene sine om et par uker.

Line Iversen er glad for at Sunnmøre Museum har tatt dette steget. Ved å legge samlingene ut, både med bilder, faktopplysninger og utfyllende tekster, blir museumssamlingene tilgjengelige for flere. Det er ikke alle som bor slik til at et besøk på museet praktisk lar seg gjennomføre, men de fleste har tilgang til en datamaskin koplet til internettet. Og ganske sikkert vil utleggingen føre museets registreringsarbeid videre. Det er ikke alle gjenstander musea har fullgode opplysninger om. I Digitalt Museum er det mulig for brukerne å komme med tilbakemeldinger til musea. På denne måten regner Line med at kunnskapshull kan fylles også for museumansatte.

Sunnmøre Museum er ikke blant de første musea som går inn i dette digitale museumsrommet. Tilbudet har eksistert en tid og museum i Oslo-regionen og i Trøndelag har kommet langt på dette feltet. Og gjenstander fra Sunnmøre finnes ikke bare i sunnmørsmusea. Derfor har interesserte allerede i lang tid kunnet skaffet seg informasjon om bruksgjenstander og dagligliv på Sunnmøre før i tiden. Line understreker at det som blir lagt ut ikke bare er en knapp opplistning av hva som finnes i museumshyllene. Her blir det informert om hva gjenstandene ble brukt til, hvor de har hørt hjemme, hvem som laget dem og mye mer. Hun har selv latt seg begeistre av all den historia en gjenstand kan fortelle. Fra sitt eget museum viser Line til Herøy Kystmuseum sine registreringer av båtene i samlinga. Her blir båtene sin brukshistorie kartlagt, men ikke bare det: Vi får vite hva de enkelte delene av båten heter, hvilket utstyr som trengtes for å forme byggematerialene og hvordan båten og båtutstyret ble brukt. En god gjenstandsbeskrivelse kan fortelle mer enn tusen bilder!

Line sier at Norge er kommet langt når det gjelder å gjøre museumssamlinger tilgjengelige på nett. Hun var på seminar sammen med svenske museumsfolk nylig og flere av dem var imponerte over den norske pionerinnsatsen innen museumsdigitalisering. Etter hvert har de fått opp et tilsvarende tilbud som vi har i Norge. Er du interessert i å kikke på hva søta bror har samlet på av gjenstander, kan du klikke deg inn på http://www.digitaltmuseum.se/.

Selv om musea under Sunnmøre Museum-paraplyen nå tar steget ut på verdensveven er det ingenting som kan erstatte et reelt museumsbesøk. Å se gjenstandene på en skjerm og lese om dem er ikke det samme som å oppleve dem i det miljøet de ble skapt og brukt. Hvorfor ikke ta en vandring i Digitalt Museum som en forstudie til ditt neste museumsbesøk?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar