Museumsvert Kari-Mette Aamelfot Tveit i arbeid i kafeteriaen. |
Kari-Mette i museumsbutikken med flintkniver. |
Ved siden av omvisningen i friluftsmuseet ønsker de fleste turistene å avlegge museumsbutikken en visitt. De mest populære artiklene her er bøker om norsk natur og kultur, kopier av smykker som er funnet i jorden ved museet og andre steder, og ikke minst norsk sjokolade, som i følge mange turister er verdens beste.
Kari-Mette synes det er spennende å møte turister uansett hvor de kommer fra, men skal hun nevne noen favoritter må det bli engelske gjester. De er alltid hyggelige og oppriktig engasjerte. Og været bryr turister generelt seg lite om. De har tydeligvis fått beskjed i skipene om at de skal på utendørs utflukter i norsk vær, og de har kledt seg godt. Mangler de regnklær har museet mange caper å låne ut...
Turistsesongen, som snart er i gang for fullt, er kort og hektisk. Kari-Mette har nok å gjøre ellers i året også. Hun har bakgrunn fra matbransjen og matinteressen har hun tatt med seg over i sin nye museumshverdag. Som et tilbud til bedrifter lager hun pakker som inneholder forskjellige menyer. Blant annet kan hun tilby pakker med kjøtt fra Tinde. Fra lokale saft- og sylteprodusenter får hun varer som kan brukes i andre pakkemenyer, feks sammen med honning. Hun har også pakker med ulike krydder fra mesterkokken Hans W. Brimi. All mat som selges er norsk tradisjonsmat, det gjelder også godteriposene som fyller en hel benk i kafeteriaen. Her kan du få store, røde kjærlighet på pinne, kamferdrops og Kongen av Danmark. Kari-Mette henter fram en pose som vekker ekstra kjære barndomsminner hos henne: Her er Rustne spikre i form av mørke saltstenger med en pulverkjerne som i følge museumsverten er hinsides beskrivelse.
Det er et gammel uttrykk som heter, veien til mannens hjerte går gjennom magen. Kanskje vi kan omskrive dette til at veien til museumsgjestens hode går gjennom magen. Kari-Mette forteller at museet gjennom sin nyhet av året sikter inn mot denne kombinasjonen. I Ørsta-tunet vil det i sommer bli laget mat med lange tradisjoner i Norge, som feks potetkake. Samtidig som vertskapet forteller om farne hundreår kan altså tilhørerne få kjenne på smaken av maten fra samme tid. Det er vel det som kalles en totalopplevelse. Museumsvert Kari-Mette er god på totalopplevelser!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar