tirsdag 20. september 2011

Gange-Rolv går igjen

Dette teppet, som forteller om Gange-Rolvs liv, vil siste helgen i september henge i lokalene til Sunnmøre Museum i Borgundgavlen.
Er Gange-Rolv den samme som den franske greven Rollo? Er Rolv fra Sunnmøre stamfar til det engelske kongehuset? Disse spørsmålene blir belyst siste helga i september da det arrangeres stort Gange-Rolv-jubileum i Ålesund og på Giske. Også Sunnmøre Museum er sterkt involvert i 1100-årsjubileet. Fredag 23. september åpner en Gange-Rolv utstilling i museets lokaler i Borgundgavlen. Hovedattraksjonen her blir et 22 meter langt og 60 cm høyt teppe der det er brodert inn 30 ulike scener fra Gange-Rolvs liv. Ellers har museet de siste ukene presentert Gange-Rolv for mange elever i Ålesunds-skolene. Opplegget har vært todelt, der elevene først har fått presentert informasjon i klassene. Så har de fått en tur til Borgundgavlen eller Godøy kystmuseum der de har fått ta del i ulike aktiviteter som kunne ha gått for seg på Gange-Rolvs tid.

Den som vil lære mer om denne tiden bør ta seg en tur til Gange-Rolv-seminaret som blir arrangert på Rica Parken Hotell fra kl. 12. lørdag 24. september. Her vil blant andre Sunnmøre Museums Jarle Sulebust kaste lys over det norske og europeiske samfunnet for ca 1100 år siden. Tema for Jarle sitt foredrag er Sunnmøre på Gange-Rolvs tid og den maktkampen som gikk for seg mellom ulike stormenn i regionen. Jarle forteller at Gange-Rolv var sønnen til en av disse stormennene; Ragnvald Mørejarl. Ragnvald var alliert med norskekongen Harald Hårfagre, likevel havnet sønnen hans i unåde hos kongen. Det var på grunn av et strandhogg Gange-Rolv gjorde i Viken på Østlandet. Med dette strandhogget hadde han brutt den fredsavtalen de norske stormennene hadde gått inn på. Rolv ble dermed forvist fra landet. Han reiste etter det til Frankrike der han ble leder for en vikinghær som livnærte seg ved å røve og plyndre nordfranske bygder. For å få fred fra vikingenes herjinger fikk den franske kongen Gange-Rolv på sin side ved å gi ham et len i Normandie. Gange-Rolv ble dermed greve i Frankrike. Dette skjedde i 911 og det er denne begivenheten som er utgangspunktet for helgens jubileum.

Gange-Rolv holdt orden i sitt rike og levde fram til 932. Arvingene hans holdt på posisjonene sine og avanserte etter hvert til hertug-status. En av hans etterkommere var Wilhelm  Erobreren som i 1066 reiste over til England og nedkjempet den engelske kongen. Han var noe svekket etter at han først hadde møtt den norske kongen Harald Hardråde i et slag ved Stamford bridge samme året.

Slik forteller historien, det vil si; dette er en historisk versjon. Jarle Sulebust legger ikke skjul på at det er strid om den franske greven, Rollos, opphav. Danskene vil naturlig nok ha det til at han er dansk. De belegger det blant annet med kronikøren Dudos opptegnelser. Dudo forteller at Rollo kom fra Dachien, og dette har vært utalgt som et tidlig navn på Danmark. Mange stiller seg tvilende til det. Dudos beskrivelse av Dachien passer bedre på Norge enn Danmark, for Rollo kom fra et land med mange høye fjell, i følge Dudo.
   Kanskje kommer de nærmere et svar på den store gåten i løpet av Gange-Rolv-seminaret. I alle fall må det være noe med denne mannen som skaper nysgjerrighet og interesse over tusen år etter sin død.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar