onsdag 30. juni 2010

Veiviseren til Norges steder

Hva hadde sommer-Norge vært uten musea? For eksempel McDonaldsburgere og badeland.. For de som ferdes langs europa- og riksveier i vårt langstrakte land kan det av og til være vanskelig å vite hvor de befinner seg. Omgivelsene og opplevelsene kan virke standardiserte og internasjonaliserte. Prangende bensinstasjoner og reklamefylte supermarkeder bidrar sterkt til det.  For mange av oss som er på reise er det et poeng å bli nærmere kjent med stedene vi kommer til. Vi reiser for å oppleve noe nytt, for å ta de nye stedene på pulsen, for å finne ut hva det er som skiller dette stedet fra det forrige stedet vi besøkte. Det er her museene kommer inn. Museene er nettopp steder der det lokale særpreget blir formidlet i konsentrert form, her møter vi som reisende mennesker som kan fortelle om hvordan denne plassen har vokst fram og hvordan den faller inn i den regionale og nasjonale mosaikken. (Bildet er hentet fra Norsk Kulturarv sin hjemmeside.)

I denne bloggen vil jeg reklamere litt for en trykksak som nettopp er kommet ut og som er et flott hjelpemiddel for oss som vil lære noe nytt når vi er ute og reiser: Organisasjonen Norsk Kulturarv har noen år gitt ut Kulturhistorisk håndbok for Norge. Årets utgave kommer i fargerikt og hendig format og forteller om de fleste museumsattraksjoner og kulturhistoriske severdigheter i Norge. Boka er brukervennlig lagt opp. Norge er delt inn i 24 geografiske områder, og i innledningen til hvert geografiske kapittel er det et veikart der attrasjonene er merket av. Videre i boka er attraksjonene omtalt gjennom korte og poengterte tekster. Her får vi vite mer om både kjente og ganske ukjente reisemål. Veiviseren gir like mye plass til alle. Museet Eidsvoll 1814 får samme spalteplassen som Severinbrauta i Norddal kommune. Om Severinbrauta får vi blant annet vite at dette er en husmannsplass som ble drevet som et selvbergingsbruk helt til slutten av 1980-åra. I 1995 døde Nelly Veiberg, den eneste etterkommeren etter folket på husmannsplassen. Ho etterlot seg en kulturhistorisk skatt som er enestående i Norge. Viss folk blir nysgjerrige på hva denne skattekisten inneholder, får de vite hvor de skal ta veien, gjennom den kulturhistoriske håndboka.

Boka viser at uansett hvor du befinner deg i Norge er det ikke langt til neste museum. I alle deler av landet står folk i sommer klare til å fortelle deg hvordan livet har vært levd på det stedet du er akkurat nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar