Det er nå over fem år siden at Stiftinga Sunnmøre Museum ble etablert. Det var et spennende prosjekt der elleve ulike museum skulle samles inn under den samme paraplyen. På Sunnmøre var det en desentralisert modell som ble valgt i det som ble kalt museumskonsolideringa. Det vil si at de elleve musea fortsatte i stor grad som før, med samme navn, samme virkeområde og med samme bemanning.
Sunnmøringene er kjent for å være sterke individualister, og kanskje var det nettopp denne desentraliserte modellen som var nøkkelen til at samordningsprosessen gikk så smertefritt her som den gjorde. I går var bloggeren på møte for eierstyra under Stiftinga Sunnmøre Museum-paraplyen, og det virker som om alle fremdeles er enige om at det steget man tok i 2004 var det rette. Det utvidede museumsfellesskapet har ført til at alle de museumsansatte på Sunnmøre har blitt med i et faglig nettverk der får del i erfaringer og kunnskaper som kolleger har sanket gjennom flere tiår. Og de får tilbud om kurs og samlinger der de blant lærer hvordan de skal vinne fram i kanaler som denne blogger-kanalen. Trenger avdelingsmusea hjelp i spørsmål som har med utstillinger, markedsarbeid, gjenstandsbevaring å gjøre så er det alltid personer en kan spørre. De fleste er enige om at konsolideringa har ført til en kvalitetsheving i det regionale museumsarbeidet.
Men i alle slike prosesser handler det om å gi og ta. Det kom også fram på møtet i går. Det er nok enkelte lokale museumseiere som føler at overbygningen stjeler litt av oppmerksomheten fra de enkelte enhetene. Men det var forståelse fra begge sider. Museumsadministrasjonen ser lokalmuseenes behov for tydelig profil og god lokal forankring, og de enkelte enhetene ser fordelene ved en større sammenslutning som kan gi synergieffekter for hele regionen.
På møtet i går fikk ellers eierstyra for første gang hilse på den nye styrelederen ved Stiftinga Sunnmøre Museum; Ragna Dahl Grønnevet. Hun kunne fortelle at hun samme dag, 1. juni, hadde overlevert nøklene til sin etterfølger som rådmann i Ålesund. Nå så hun fram til roligere arbeidsdager i kommunen, med tid til å engasjere seg i museumsarbeidet som hun kjente godt til som saksbehandler i Ålesund kommune. Ragna kommer fra Skien og hun kom til Sunnmøre på grunn av kjærligheten til en kar fra Vartdal. De brukte å tilbringe feriene på Sunnmøre, noe hun mintes som regnvåte opplevelser. Hun foreslo til slutt at de heller skulle flytte til Sunnmøre, slik at de slapp å reise dit i sommerferiene..
Det bruker å være to av disse eierstyremøtene hvert år, og de er et forum for menings- og informasjonsutsveksling. I går gikk informasjonsflyten begge veier. Tone Anda presenterte den nye grafiske profilen til museet. Dette handler om å bygge merkevare og øke gjenkjenligheten til museet. Når museet kommuniserer ut skal det være en gjennomført form på det. Dette er også med å signalisere kvalitet, slik museet ser det. Nyttig var det også å høre fra styret i Herøy Kystmuseum om hvordan de knyter kontakt med skoler og lokalsamfunn. Sist helg hadde de hatt godt besøkte markedsdager der nesten ekte vikinger var blant hovedattraksjonene. I forkant av markedsdagene hadde de gjennomført et undervisningsopplegg for elevene i grunnskolen i kommunen. Og som Tor-Sindre Steinsvik fra museet sa, kommer først barna, så kommer oftest foreldrene etter.
Det er mye kreativitet og formidlingsglede i de lokale musea på Sunnmøre. Med samlede ressurser kan denne kreativiteten nå ut til flere, både på Sunnmøre og i den vide blogger-verdenen.
onsdag 2. juni 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar