torsdag 25. august 2011

Lyd og liv i smia

Smeden Olav Blakstad i virksomhet da Flydalssmia ble åpnet. (Foto: Dag Brøther)
En ny attraksjon er på plass i håndverks- og industrigata i Borgundgavlen, Flydalssmia. I sommer ble smia åpnet med snorklipping og taler. Da var det ca åtte år siden tanken først ble lansert om å flytte smia fra Emblem til museumsmiljøet i Gavlen. Museumstekniker Svein-Ove Flaten har fulgt prosjektet fra den spede starten og fram til i dag. Han er fornøyd med resultatet og inviterer inn til en maskin- og lydprøve. Han går bort til endeveggen og trykker på en knapp. Med ett er hele smia fylt med rullende reimer, bankende hamre og surrende bor. En motor driver, ved hjelp av reimoverføringer, en rekke maskiner som smeden trengte for å lage ljåer, revetenger eller for å reparere landbruksredskap og maskiner. Det var slik virksomhet Karl Flydal var engasjert i da smia stod på sitt hjemsted. Nå har smia fått en nytt hjem, men maskiner og utstyr er plasserte i et miljø som er så likt det originale som vel mulig. Til og med grusen på golvet er tatt med fra den opprinnelige smia.

Selv om byggingen av smia gikk raskt etter at delene var kommet til Gavlen, innrømmer Svein-Ove at det var en del utfordringer de måtte overvinne. Det var mange deler som skulle passes sammen og det er klart at maskiner gjennom mer enn femti års bruk går seg til og kommer litt ut av originalposisjonen. Men med tålmodighet har de klart å jenke det til, så nå er smieutstyret like operativt som det var da smia var ny. Den maskina som gir mest lyd fra seg er uten tvil fjørhammeren. Det er en drustelig innretning i mannshøyde med en kraftig hammer som blir slått mot en stålbenk. Denne maskina erstatta slegga, forklarer Svein-Ove. Tidligere måtte de ha en som slo slegga og en som holdt arbeidsstykket. Denne maskina gjør slagarbeidet like godt som den sterkeste smed, og den går hele dagen uten å få verkende muskler.

Etableringa av Flydalssmia i museumstunet er et av flere skritt på veien mot å skape et enda mer levende museum, sier Svein-Ove. - I dette huset kan vi gi folk et innsyn i hvordan de løste praktiske utfordringer i det tidlige industrisamfunnet. Etter hvert er det meninga at vi skal ha kurs i smia slik at folk selv kan få lære de grunnleggende teknikkene og lage sine egne jernvarer. Svein-Ove sier at han selv gjerne vil gå et slikt kurs. Museet har planer om å bruke smia aktivt i egen drift. Her kan de smi nagler og spiker for bygging og vedlikehold av båter, de kan lage skikkelige hengelås og bytte ut de kjøpelåsene som nå pryder mange av dørene på museumstunet.

Førstkommende søndag er den store familiedagen ved Sunnmøre Museum. Da blir det liv i håndverksgata og i smia. Brødrene Olav og Per Blakstad vil da være til stede og vise hvordan en kan endre en glødende jernklump til de nyttigste redskap eller vakreste prydgjenstander. Også en knivsmed vil være i arbeid. Ellers på museet vil det være mye å studere for vitebegjærlige unge og eldre; båtmotorer, veteranbiler, busser, radioer og symaskiner. Noe for en hver smak og interesse, slik det bruker å være på den store museumsdagen!
Museumstekniker Svein-Ove Flaten inviterer alle til smia under den store familiedagen søndag 28.8.

2 kommentarer:

  1. Problem: Eg la inn ein kommentar i går, men den er 'tom'. Prøver ein gong til.
    Essensen var: Smeden i Flydalsmia på Østrem i 1948 - 1950, den tida eg budde der, var Karl Flydal. Foreldra mine hadde kontakt med Karl og kona (Magnhild?) etter at vi flytta til Hildre. Eg minnest ingen Iver Flydal. Kven var han? Den fremste av bilane her http://www.ivarfylling.com/index_no_files/flydal48.jpeg var laga i 'Flydalsmia'ved Storelva.

    SvarSlett