mandag 8. august 2011

Blåbær på taket

Fra blåbærdagen ved Volda bygdetun. (Foto: Heidi Sletten.)
Volda bygdetun har de ikke geiter på taket, og det er bra for hadde de hatt geiter kunne de ikke ha plukket blåbær fra grastaket og laget sylte til pannekakene. For det var nemlig det de gjorde på den siste museumstorsdagen på museet. Da var det blåbærdag. De modigste fikk komme opp på taket på låven fra Heltne, og de renset alle buskene som er der for blå bær. Mens de åt ferske pannekaker med nyrørt blåbærsylte kunne de lytte til pannekakemusikk og høre på eventyret om pannekaka som trillet fra kona, mann brann og alle ungene. I tillegg til dette kunne de frammøtte få studere en miniutstilling med blåbærplukkere, altså remedier som er laget for at det skal  være mulig å plukke mye bær på kort tid. Av godbitene her var for eksempel en rosemalt bærplukker fra Årsetøya i Austefjorden. Museumsstyrer Heidi Thøni Sletten er halvt sveitsisk og hun forteller at en slik utstilling knapt ville ha vært mulig å lage til i Sveits. For der er det ikke lov å bruke bærplukkere. De vil ikke at noen skal få fordeler framfor andre i Sveits. Alle har fem fingre på hver hånd, og det er det eneste utstyret som er tillatt på blåbærjakt i alpelandet.

Heidi fikk med seg blåbærkvelden like etter at hun kom hjem fra ferie, men hun forteller at museumstorsdagene har gått sin gang i hele sommer. - Det som er så fint i Volda er at vi har flere museum å dele oppgavene på. Vi har Austefjord Museum med en fantastisk dugnadsgjeng, vi har Sivert Aarflot-museet, Garvarbuda og fyrmuseet i Dalsfjorden. Alle disse musea har skifta på å arrangere museumstorsdager i sommer, og vi holder det gående ut til månedsskiftet august/september, sier Heidi.

Av arrangement som har vært nevner hun papirlaging og trykking på Sivert Aarflot-museet og film og omvisning på Austefjord Museum. I tillegg har besøkende kunne studere utstillinga Post i buda. Den vil stå oppe enda noen uker og viser over 200 år med posthistorie i Volda: Fra Egset postaabneri ble opprettet i 1804 og fram til Postens Digipost i dag.

Kommende torsdag er det Fyrmuseet i Dalsfjorden som er arena for museumstorsdagen. Da kan yngre og eldre forsøke seg som repslagere, det vil si taumakere. Det er lang tradisjon for repslaging i Volda. En av de første bedriftene langs Øyraelva var en repslagerbedrift. Både fiskere og gårdbrukere hadde behov for solid tauverk. På torsdag blir det trolig størst produksjon av hoppetau. De voksne kan på samme tid og sted få med seg Magne Hungnes` foredrag om steinhoggeren Laurits Dimmestøl. Bakgrunnen for at dette foredraget kom i stand er noe spesiell. Styrer på fyrmuseet Frode Pilskog ble i 2010 kontaktet av Hungnes som var på leiting etter gravsteiner som bestefaren hans, Laurits Dimmestøl, hadde laget. Frode sjekka saken og fant ut at Dimmestøl en gang hadde laget en gravstein formet som et fyr. Denne steinen var fjernet fra kirkegården i Dalsfjorden for ca femti år siden. En av etterkommerne til fyrbyggeren hadde tatt vare på steinen og gravd den ned i hagen sin. Derfra ble den gravd fram. Dette er noe av det Hungnes vil fortelle om torsdag.

Vakkert utsmykka blåbærplukker fra Årsetøya i Austefjorden. (Foto: Sunnmøre Museum.)
Volda er en studentby, og sommerstid når studentene er vekke, er Volda et stille sted. Museet er med å holde Volda levende også gjennom rolige ferieuker. Slik har det vært i mange år. Dette er blant annet noe de skal markere og feire når eier av bygdetundet, Volda Sogelag, blir hundre år i høst. En av markeringene skjer på bygdetunet 3. september.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar