onsdag 7. september 2011

FylkesFOTOarkivaren

Fylkesfotoarkivar Stina Aadland Jensen tar på seg de hvite hanskene når hun skal behandle gamle bilder.
For en som er interessert i historie og i fotografi må Stina Aadland Jensen ha drømmejobben. Hun er Fylkesfotoarkivar og sitter hver dag og arbeider med eldre og nyere fotografi fra hele fylket. Da vi kom på besøk satt hun og lette etter bilder fra Stranda på Sunnmøre som noen hadde bestilt. Det er tusenvis av bilder å leite i, men ved hjelp av opplysninger som er knyttet til de enkelte bildene kan hun nokså fort søke seg fram til dem som er aktuelle. Men jobben er ikke gjort med det. Før hun kan printe dem ut på fotopapir, må de behandles i program slik at rusk og streker som har kommet på bildene blir fjernet.

Stina er fra Bergen der hun også har tatt sin utdanning. Helt fra gymnasdagene har hun vært interessert i fotoarbeid, og den gangen lærte de å fremkalle bilder fra tradisjonelle filmruller. Hun vet hva som skal gjøres i mørkerom om hun hadde fått en svart-hvitt filmrull i hendene. Men den kunnskapen praktiseres knapt nok lenger, selv om de har et mørkerom på Aalesunds Museum der hun har arbeidslokaler. Nå blir alt behandlet digitalt. Dette er en langt mer effektiv måte å arbeide på. Det er enklere å få oversikt over bildene, og få de registrert og systematisert. Og ikke minst er det mye enklere for folk flest å skaffe seg oversikt over hvilke bilder museene og arkivene har i sine samlinger. Det eneste negative som kan nevnes er at de gamle lagringsmediene trolig hadde lenger holdbarhet. Nå skifter datasystemene ofte, det er også fare for at bildefilene kan slettes ved tekniske feil. Men de store bildesamlingene som FylkesFOTOarkivet har er sikret ved backup-løsninger og oppdateringsrutiner

Det er også Stina sin jobb å ta vare på gamle bilder, som finnes i forskjellige formater. De eldste bildene er lagret på glassplater. FylkesFOTOarkivet sitter på tusenvis av glassplater fra de profesjonelle fotografene Sponland, Moa, Simonnes og Giske  m.fl. I tillegg finnes det arkiv etter flere amatørfotografer fra Sunnmøre. Dagen etter vårt besøk skulle en stor del av disse platene fraktes fra Aalesunds
Museum til Sunnmøre Museum sitt nye magasin i Borgundgavlen. Her vil de bli oppbevart i klimaregulerte og mørke lokaler, slik at de kan holde seg inntakt i noen hundre år til.

Fiskeeksportør og amatørfotograf Hans Wingaard Friis, t.h., visste hvordan han skulle skape bilder med liv. Motivene hans når fram til oss hundre år etter at de ble fanget.
Stina har arbeidet med mange forskjellige fotografarkiv, og vi spør henne om det er et arkiv det har vært spesielt artig å arbeide med. Hun nøler ikke lenge før hun svarer Friis-arkivet. Hans Wingaard Friis var ikke profesjonell fotograf, men fiskeeksportør. Han var likevel ivrig med kameraet, og grunnen til at Stina har festet seg ved bildene hans er at de viser et friskt og utradisjonelt fotografblikk. Han var ikke redd for å prøve seg fram og eksperimentere. Han tok bilder av folka sine i arbeid og gjerne i dårlig vær. Slik fotorealisme var ikke så vanlig tidlig i det forrige hundreåret. Han tok også bilder av hunder og katter. Ja, til og med bilder av seg selv naken har han tatt. Riktignok har han skjult de edlere delene med kameraet, men han kan trygt kalles en litt utradisjonell fotograf for sin tid. Den som vil se mer av Wingaard Friis sin produksjon kan ta en tur til Korsa-tunellen i Ålesund sentrum der det er hengt opp en bildeserie med motiv fra Ålesund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar