tirsdag 26. oktober 2010

Nytt liv i Flydalssmia

Flydalssmia fra Emblem i Ålesund får nytt liv på Sunnmøre Museum. I disse dager er driftstekniker ved museet, Svein Ove Flaten, og hans gode medhjelpere i full gang med å montere sammen de ulike delene av smia. Smia fra 1937 gjenoppstår i Borgundgavlen i samme stand som da gamlesmeden, Karl Flydal, brukte den for noen tiår siden.

Svein Ove har gjennomført noen tunge løft de siste ukene. Uten hjelp fra støttespillere med stor lastebil og heisekran hadde det vært vanskelig å få på plass den store smiavlen eller smiepipa som kom til museet en solrik oktoberdag i 2010. Ildsjel og prosjektleder Svein Ove forteller at NRK Møre og Romsdal har vært med under hele prosessen. De filmet siste gangen smia var i bruk på Emblem, av Olav Blakstad. De har gjort opptak av flytting og montering. Og de vil gjøre opptak når smia er klar for bruk, sannsynligvis en gang like over nyttår 2011. Programmet vil bli sendt i "Norge i dag" på NRK1.

Svein Ove Flaten får hjelp av Øyvind Remme med å få pipa på plass ved smia. (Foto: Siw Solvang)
Flydalssmia er ei typisk gårdssmie som det var mange av på gårdene på Sunnmøre. Folk måtte før i tida være sjølvhjelpte på de fleste områder, og på smia kunne de lage hestesko, båtnagler eller ulike landbruksredskap. Karl Flydal, som også var bonde, drev smiarbeidet lenger enn de fleste. Ved siden av at han tok på seg reparasjonsarbeid, laget han også klepper til lokale fiskere. Flydalssmia ble lagt ned tidlig på 90-tallet. Nå gjenoppstår den altså på Sunnmøre Museum.

Svein Ove sier at smia ikke bare skal stå på stas. Planen er at smia skal være i aktiv bruk, og at en kan få et miljø rundt smia som bidrar til at smedhåndverkets finesser blir tatt vare på for ettertida. Han forteller at museet har gitt plass for sin egen båtbygger, Ragnvald Holvik. I båtproduksjonen bruker han jernsømmer som kan lages på smia. Dermed kan folk få følge hele produksjonslinja i trebåtproduksjonen. Svein Ove vil gjerne at det skal arrangeres kurs i smia for folk som vil gjøre enkelt smiarbeid selv. Han registrerer at det har blitt en renessanse for dette håndverket de siste åra. Det er flere kunsthåndverkere som tar i bruk metall i arbeidene sine. Og smidde lysestaker var en periode ute, men er nå høyeste mote igjen. Ellers er det i jugendarkitekturen mye tilbehør i jern; i rekkverk, dørhåndtak og utsmykninger. Så i Ålesund skulle det være et marked for den som vil lære seg dette faget.
  Neste år, når smia står ferdig, vil også skoleelever og turister få lære mer om hvordan sunnmørsbøndene greide å omforme jernråvarer til funksjonelle redskaper og dekorative gjenstander.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar