fredag 5. oktober 2012

Spor av levd liv

To båtfolk fra Sunnmøre Museum, Per Weddegjerde og Ragnvald Holvik, fant mye av interesse på bedriftsmuseet til Ulsteingruppen, som var et av innslagene på utstillingskurset som nylig ble avholdt.
To dager tidlig i oktober fikk 50 museumsansatte i Møre og Romsdal faglig påfyll under et todagers seminar ved Sunnmøre Museum. Et mer relevant tema for oss museumsfolk enn det som var på denne samlinga, skal en leite lenge etter. Det handlet nemlig om hvordan vi kan formidle kunnskap om fortida på en fengende måte gjennom utstillinger og andre formidlingsformer.

Spennvidden på de faglige innslagene var stor. Det startet med en presentasjon av planene for en ny middelalderutstilling på Sunnmøre Museum, ble ført videre med en presentasjon av den nye faste utstillinga ved Jugendstilsenteret i Ålesund, videoperformance  ved performanceartist Bent Erik Myrvold, omvisning i Dybhuset og instruksjon i tillaging av QR-koder, blant mye annet. Den andre kursdagen ble kursdeltagerne tatt med til Herøy kystmuseum og det nye bedriftsmuseet til Ulstein-gruppen i Ulsteinvik. Kontrastene kunne ikke være større: Fra Marit Moltus lavmælte introduksjon til samlinga i steinhuset på Herøy kystmuseum, til Ulsteinkonsernets high-tech-utstilling i administrasjonslokalene på Osneset i Ulsteinvik. Presentasjonene viste at det finnes mange veier til mottakernes oppmerksomhet, og det var noe av hovedpoenget med samlinga, at museumsfolk skal få et bredere register å spille på i sitt formidlingsarbeid. Folk er forskjellige og temaene er ulike. Det må resultere i ulike presentasjonsformer der det er vanskelig å si at den ene er bedre enn den andre.


En av hovedarkitektene bak fagprogrammet var Tone Anda, utstillingsansvarlig  ved Sunnmøre Museum. Hun la også fram noen visjoner omkring den planlagte mellomalderutstillinga som etter planen skal stå ferdig i 2014. Den skal vise livet i den gamle Borgundkaupangen fra de første bygningene ble reist rundt 700 etter Kristus, til forfallet satt inn for fullt etter svartedauden i 1349. Med ord og bilder satt Anda tilhørerne i en stemning som gjorde at vi kunne høre skrittene bortover de bordlagte gatene, ropene fra fiskeselgerne, hamringen til snekkerne og gledesutbruddene til barna. Denne atmosfæren av levd liv skal museet prøve å gjenskape, og da må man ta i bruk virkemidler som lys, mørke, lydkulisser, tegninger, utstilte gjenstander mm.
At det enkle ofte er det beste, fikk Marit Moltu demonstrert da hun satte kursdeltagerne i andaktsstemning med vektige ord i steinhuset på Herøy kystmuseum.

Også den som vil trenge dypere ned i materien skal få sitt i middelalderbygninga ved Borgundkaupangen. Nymotens hjelpemidler som touchskjermer skal gjøre det mulig å få oppdatert kunnskap om de sentrale trekkene ved det gamle bysamfunnet ved Katavågen. Her skal en blant annet få vite mer om de rike funna som er gjort i området, for eksempel av sko som viser at folk i Borgund for ca tusen år siden var helt ajour med skomoten lenger sør i Europa, slik skobrukere i Ålesund er det i 2012.

Utstillingskurset var for museumsansatte, men den egentlige målgruppa var likevel alle de menneskene som bruker museene gjennom hele året. Informative og fengende utstillinger, gir gode opplevelser for alle!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar