mandag 5. desember 2011

Førjulshygge i Gavlen

Museumsdirektør Ivar Gunnar Braaten var kyndig smørkinner på førjulssøndagen.
Museum er tradisjonsbærere, og mange museum skaper også sine egne tradisjoner, slik som Sunnmøre Museum i Borgundgavlen som denne helga arrangerte sin 16. førjulssøndag. Det virker som om museet har truffet blink med dette arrangementet. Det gikk ikke lang tid etter at portene ble åpnet klokka tolv før parkeringsplassen utenfor museumsområdet var full og folk strømmet til de ulike postene i museets hovedbygning og i de gamle husa på Gavlen. Været spilte ikke helt på lag med arrangørene. Folk pakket seg inne så godt de kunne i vindtette jakker, skjerf og luer, men trivselsfaktoren ble desto større så snart de kom inn under tak og fikk ta del i de ulike aktivitetene. På kartet som alle fikk utdelt da de kjøpte billett, var det 17 poster som inneholdt ulike aktiviteter for små og store. Her var baking av pinnebrød, lysdypping, båtsnekring, laging av julepynt, potetkakekjevling og smørkinning mm. Det var museumsdirektøren selv, Ivar Gunnar Braaten, som tok seg av kinninga. Han hadde juksa litt og forhåndslaga en flott "smøroppsats". Men han viste at han kunne kunsten ved å håndtere kinna med stor faginnsikt. En direktør ved Sunnmøre Museum må kunne mer enn å lede møter og holde styre på årsbudsjett.

Hele staben ved museet er involvert i planlegginga og gjennomføringa av førjulsdagen. For museet er dette en flott måte å vise fram noe av det som tas vare på av gjenstander og kunnskaper. De som kommer får se at museumsgjenstandene ikke først og fremst er livløse objekter av tre, glass og metall. De er først og fremst nyttegjenstander som har hatt et konkret formål og som mennesker i området har brukt for å skaffe seg mat, klær, varme og hygge gjennom mange hundre år.

Det som er aller morsomst, særlig for de små, slike dager er å få gjøre ting sjøl. Vi var innom Vikestova der Reidun Wattø var tålmodig instruktør på potetkakekjevlinga. Det var kø av barn som ville kjevle ut sin egen deigklump som de seinere fikk plassert på bakstehella. Reidun slapp flere ganger opp for deig og måtte få suppleringer fra kjøkkenet. Kø var det også hos Dag Brøther og hans gode hjelpere som sørget for at små og store fikk lage stearinlys til stua hjemme. En lysdypper var særlig flittig og kunne vise fram et tjukt kubbelys som garantert holder helt fram til jul.
Dagens største stearinlys vil bringe god stemning i førjulstida. Sjefsdypper Dag Brøther t.h.

Selv satt vi stor pris på tonene fra toradergruppa som hadde plassert seg i stua på Ytterlandsstova. Det var takter til å få godfot av. De saftige svelene smakte ekstra godt til de glade trekkspilltonene. Vi føler oss sikre på at førjulssøndagen på Sunnmøre Museum er en tradisjon som er kommet for å bli.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar