torsdag 24. november 2011

Julestart i Moloveien

Fiskerimuseet åpner dørene sine i forbindelse med Julegate i Moloveien søndag 27. november.
For noen år siden lå Molja og Moloveien i den desiderte bakevja i Ålesund. Den gamle trehusbebyggelsen bar preg av forsømmelser og forfall. I de siste årene, med øket interesse for trehusbebyggelsen fra før bybrannen, har gata fått et løft. Museumsinteresserte mennesker har her ført an og Fiskerimuseet i den gamle Holmbua fra 1861 har vært en katalysator for mye av den nye aktiviteten som har skjedd i gata. Det samme har Teaterfabrikken med Astrid Overå som drivkraft vært. Nå finner vi både bruktbutikk, keramikerverksted og glassblåseri i Moloveien. Kommende søndag, 27.11., inviterer museumsfolk og næringsdrivene i gata til god, gammeldags førjulshygge.

Tiltaket er kanskje for nytt til å kunne kalles en juletradisjon, men det nærmer seg. De siste årene har det vært julegate i Moloveien og det har vist seg at arrangementet fenger. Det har sikkert med rammene rundt arrangementet å gjøre. Mange sliter med å komme i den rette stemningen i store kjøpesenter med glorete reklameplakater. Moloveien er noe ganske annet. Det har ikke bare med trehusene og det trange gateløpet å gjøre. Det har minst like mye med de som inviterer til julegate å gjøre. Det er altså mennesker som lever av tradisjoner, som selger varer og formidler opplevelser som oser av tradisjoner, nettopp slik folk vil ha det i førjulstida. Ikke rart at det var 2500 innom "gateportene" under fjorårets arrangement. De som er med på førjulsgata er bruktbutikken Trankokeriet, Ingrids glassverksted, Aspøen Keramikkverksted, Teaterfabrikken og ikke minst Fiskerimuseet.

Fiskerimuseet, som er en avdeling av Aalesunds Museum, vil ha åpne utstillinger hele dagen. Her kan de besøkende blant annet få lære hvordan de kokte tran før i tida. Her er også en høyteknologisk avdeling der folk kan få prøve hvordan det er å sitte i styrhuset og manøvrere en stor båt. Rolls Royce har forsynt museet med en avansert simulator som er populær i alle aldersgrupper. I tillegg vil her være håndverkere som selger sine produkter. Barna får sitt eget klippebord der de får hjelp til å lage julepynt eller enkle julegaver.

Det er Frelsesarmeens folk som står for den formelle åpninga av gata, etter kirketid, klokka tolv søndag. Med julegata i Moloveien bak oss er vi for alvor inne i førjulstida.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar