torsdag 19. mai 2011

Museumsopplevelser for hode og mage

Museumsvert Kari-Mette Aamelfot Tveit i arbeid i kafeteriaen.
Førsteinntrykket er viktig, heter det. De gjelder nok også museum. Får du en god opplevelse ved starten av museumsbesøket, er det større sjanse for at helhetsinntrykket blir bra, enn om du får det motsatte. Det er nok denne erfaringen som gjør at Sunnmøre Museum i Borgundgavlen har plassert en blid dame i mottaket sitt. Kari-Mette Aamelfot Tveit har tittelen museumsvert, og i praksis betyr det at hun er den første personen de besøkende møter når de åpner døra inn til museumsbygningen. Inntil for få måneder siden fant du henne nede i resepsjonen ved rekker av bøker, souvenirer, smykkekopier og godterier. Da vi møtte henne en torsdag i mai stod hun i kafeteriaen og ekspederte elever fra Steinerskolen og en lokal videregående skole som ville ha sjokolade, kjeks, pølser og brus. Innimellom alle ekspederingene fortalte Kari-Mette at hun nå har fått utvidet arbeidsområdet sitt. I tillegg til å selge museumsvarer i museumsbutikken, har hun også fått ansvaret for driften av kafeen og utleie av museumsbygningene. I tillegg skal hun sørge for at det til en hver tid er rent i lokalene, og ikke svirrer støv og bakterier rundt i luften. Det er ekstra viktig fordi det er kjøkkenstell og matservering inne i bildet. Aaaatsjo!!!! En av elevene fremst i køen serverer en skikkelig nysekule i det Kari-Mette kommer med et kakefat. Kari-Mette svinger fatet elegant vekk fra faresonen og formaner eleven om å snu seg vekk når han må nyse. Det er mangt en museumsvert må passe på.

Kari-Mette i museumsbutikken med flintkniver.
En oppgave hun er blitt fortrolig med gjennom sine to år på museet, og som hun liker godt, er omvising på museumsområdet. En stor kundegruppe er besøkende fra cruiseskip som i sommerhalvåret anløper Ålesund havn. De gjestene som vil lære mer om byen får tilbud om en rundttur i området der Sunnmøre Museum i Borgundgavlen er en av attraksjonene, sammen med blant annet Atlanterhavsparken, Fjellstua og den populære byvandringa. Når store skip kommer til Ålesund kan det komme opp til ti busslaster pr dag. Da er det greit at turistene fordeler seg litt slik at de får gitt alle litt mer personlig service, sier Kari-Mette.
   Ved siden av omvisningen i friluftsmuseet ønsker de fleste turistene å avlegge museumsbutikken en visitt. De mest populære artiklene her er bøker om norsk natur og kultur, kopier av smykker som er funnet i jorden ved museet og andre steder, og ikke minst norsk sjokolade, som i følge mange turister er verdens beste.
   Kari-Mette synes det er spennende å møte turister uansett hvor de kommer fra, men skal hun nevne noen favoritter må det bli engelske gjester. De er alltid hyggelige og oppriktig engasjerte. Og været bryr turister generelt seg lite om. De har tydeligvis fått beskjed i skipene om at de skal på utendørs utflukter i norsk vær, og de har kledt seg godt. Mangler de regnklær har museet mange caper å låne ut...

Turistsesongen, som snart er i gang for fullt, er kort og hektisk. Kari-Mette har nok å gjøre ellers i året også. Hun har bakgrunn fra matbransjen og matinteressen har hun tatt med seg over i sin nye museumshverdag. Som et tilbud til bedrifter lager hun pakker som inneholder forskjellige menyer. Blant annet kan hun tilby pakker med kjøtt fra Tinde. Fra lokale saft- og sylteprodusenter får hun varer som kan brukes i andre pakkemenyer, feks sammen med honning. Hun har også pakker med ulike krydder fra mesterkokken Hans W. Brimi. All mat som selges er norsk tradisjonsmat, det gjelder også godteriposene som fyller en hel benk i kafeteriaen. Her kan du få store, røde kjærlighet på pinne, kamferdrops og Kongen av Danmark. Kari-Mette henter fram en pose som vekker ekstra kjære barndomsminner hos henne: Her er Rustne spikre i form av mørke saltstenger med en pulverkjerne som i følge museumsverten er hinsides beskrivelse.

Det er et gammel uttrykk som heter, veien til mannens hjerte går gjennom magen. Kanskje vi kan omskrive dette til at veien til museumsgjestens hode går gjennom magen. Kari-Mette forteller at museet gjennom sin nyhet av året sikter inn mot denne kombinasjonen. I Ørsta-tunet vil det i sommer bli laget mat med lange tradisjoner i Norge, som feks potetkake. Samtidig som vertskapet forteller om farne hundreår kan altså tilhørerne få kjenne på smaken av maten fra samme tid. Det er vel det som kalles en totalopplevelse. Museumsvert Kari-Mette er god på totalopplevelser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar