torsdag 3. februar 2011

Møbelinspirasjon

Mange møbelinteresserte kommer innom Norsk Møbelfaglig Senter for å se hvordan oppussingsarbeidet skrider fram. Her er stortingsrepresentant Heikki Holmås på besøk. Til venstre blogger Eldar H., videre Kjetil Tandstad og Holmås. Foto: Snekker Frode Tandstad.
Sykkylven er Norges møbelkommune nummer en. Derfor ligger selvfølgelig landets eneste spesialmuseum for industriproduserte møbler i Sykkylven; Norsk Møbelfaglig Senter. Siden år 2000 har museet holdt til i en tidligere konfeksjonsfabrikk i Sykkylven sentrum. Avgrenset plass har gjort at senteret bare har kunnet holde seg med én utstilling. Fra 2005 har det vært utstillingen "Industrieventyret på Sunnmøre". Både vi som arbeider ved senteret og de som besøker oss synes at det er en flott og innholdsrik utstilling, og at det naturligvis må være en slik utstilling i et museum som skal fortelle om hvordan møbelindustrien slo rot og vant fram på Sunnmøre. Men vi er også klar over at det skulle ha vært noe mer her. Møbelindustrihistorien rommer så mye mer.
Og nå lysner det. I disse dager er snekkere, murerere og elektrikere i ferd med å avslutte arbeidet med møbelfaglig senter sine nye lokaler. I tillegg til lokalene i grunnetasjen har senteret fått disponere 200 kvadratmeter i andre etasje. - Det vil si at utstillingsarealene blir mer enn fordoblet, forteller daglig leder ved Norsk Møbelfaglig Senter, Kjetil Tandstad.

Kjetil må nå etter hver arbeidsdag børste sementpuss av håret, men han holder gjerne ut noen uker til på en byggeplass når han vet at han snart kan boltre seg i splitter nye utstillingslokaler. Han forteller at de nå er inne i en fase der de er åpne for innspill om hva den nye, faste utstillinga skal inneholde og hvordan det skal bygges opp. Han ser for seg at noen elementer fra den tidligere utstillinga må være med. Men med større plass har en mulighet for å gå mer i dybden på enkelte områder, og til å trekke inn helt nye temaer.- Kanskje vi kan lage en utstilling med toppmodellene til ulike produsenter, en utstilling som da blir ny hvert år? En krok som viser de store inspirasjonskildene for moderne design, bør vi også ha, sier Kjetil. -Fagforeningene har ikke stått så sterkt i møbelindustrien, men de har likevel hatt mye å si når det gjelder lønnsutvikling, arbeidsmiljø og etableringa av opplæringsordninger i møbelindustrien. Kanskje vi kan få til en krok også for dem?

Kjetil sier at lokalene etter planen vil stå ferdige til bruk seint på våren. Han har allerede nå opplegget klart for årets store sommerutstilling. Den skal handle om den kjente designergruppen Norway Says og vil presentere høydepunkter i deres produksjon. Etter at den er rigget ned, er det klart for å starte det fysiske arbeidet med den nye permanente utstillinga. Kjetil Tandstad håper at mange vil bidra med innspill til hva den skal romme. Han stiller foreløpig med blanke ark, men er likevel tydelig på at møbelmuseet vil ta i bruk moderne datavirkemidler, for å få god brukermedvirkning. Kanskje skal de besøkende også få prøve seg som møbelsnekkere?

Nede i første etasjen, der den gamle utstillingen var, vil det i tida framover bli to kontor og et rom i midten der det vil være plass til skiftende utstillinger. Kjetil synes det er flott at de har muligheter for å supplere den store utstillingen med mindre temautstillinger. Her kan det være aktuelt å trekke fram igjen tidligere utstillinger som NMFS har hatt, feks om stolens, bordets og sengas historie. Men også helt nye prosjekter skal på plass, så nå skal det alltid bli noe nytt å lære når du besøker Norsk Møbelfaglig Senter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar