fredag 25. februar 2011

Stina stiller inn fokuset

Bergensjenta Stina Aadland Jensen er nå på plass som fotoarkivar på FylkesFOTOarkivet.
I snart to måneder har Stina Aadland Jensen arbeidet som fotoarkivar i FylkesFOTOarkivet i Ålesund. Hun er med det godt i gang med sitt toårige vikariat i stillingen. Bergensjenta visste ikke mye om Ålesund og Sunnmøre før hun kom hit. Som utdannet kunsthistoriker kjente hun til jugendarkitekturen i Ålesund, og at det var et godt fotballag i byen. Ellers var Sunnmøre et blankt felt i Stinas hode. Det har det alt blitt en endring på. Skal en lære mye om et distrikts fortid og samtid på kort tid er studering av gamle bilder tingen. Stina har brukt de første to månedene i jobben til å gjøre seg litt kjent med det som så langt er samlet inn og registrert i fotoarkivet, og å planlegge hva hun skal prioritere av innsamlings- og registreringsarbeid framover.
   Noe av det første hun vil gjøre er å reise rundt til museene i regionen og skaffe seg en oversikt over hva som finnes her. Ellers er det ikke bare museer som har bildesamlinger. I noen kommuner har de historielag som har gjort et stort arbeide med å samle inn historiske bilder fra private. Akkurat når dette skrives er Stina i samtale med folk fra Ørskog historielag som gjennom flere år har vært en god leverandør til FylkesFOTOarkivet. Ellers har noen kommuner selv tatt initativ til bildeinnsamlinger. Det finnes også store arkiv etter profesjonelle fotografer og amatørfotografer rundt om i distriktet. Noe av det er registrert allerede, men mye står ugjort.

Museumsdirektør Ivar Gunnar Braaten ser fram til at de nå kan få fram bilder som så langt har levd et anonymt liv i museumsskuffer og skap. Samlingene får ikke full verdi før de blir registrerte og digitaliserte. Etter hvert vil Stina legge informasjon om bildene inn på registreringsprogram som folk over hele landet kan søke i. Dermed blir bildeskatten vi sitter på bli langt mer tilgjengelig enn den har vært før, sier Braaten.

Stina vil altså i tida framover reise en del rundt på Sunnmøre. I den forbindelse har hun ett stort problem. Hun har ikke bil. Det går jo busser, men det er litt tungvint å dragse med seg alt fotoutstyret i offentlige kommunikasjonsmidler. En akkurat passe stor, og rimelig, bil hadde vært midt i blinken nå, sier hun.

Når Stina ikke sitter over bildesamlinger, eller snakker med glade bildeeiere og fotografer, liker hun å klatre. I Bergen praktiserte hun en del klatring på innendørs klatrevegger. Og hun vet at det finnes en slik vegg i Sunnmørshallen (Sparebanken Møre Arena). Men hun vet også at det finnes flere utendørs klatremuligheter på Sunnmøre enn i Bergen, så hun er innstilt på å utvide repertoaret når sommeren kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar