torsdag 9. desember 2010

Regionkonservator i farta

Håvard Hatløy ved Herøy Kystmuseum viser fram en del av den store Bjarne Rabben-samlinga til Jarle Sulebust.
Vet du hva en regionkonservator gjør? Nei? Jeg var ikke sikker jeg heller. Derfor ble jeg like godt med regionkonservator ved Sunnmøre Museum, Jarle Sulebust, på en vanlig arbeidstur til Herøy Kystmuseum en onsdag tidlig i desember 2010.
  
Jarle har arbeidet som regionkonservator ved Sunnmøre Museum siden 1996, avbrutt av en tre-årsperiode som direktør for museet. Få kjenner den regionale museumsgeografien så godt som ham. Ukentlig er han på reiser rundt til de tretten forskjellige musea som utgjør Stiftinga Sunnmøre Museum. Denne dagen gikk altså turen til Herøy Kystmuseum, der Håvard Hatløy er styrer. Håvard er den eneste fast tilsatte på dette museet. Av og til kan det være godt å ha noen å snakke med om faglig utfordringer. Hovedsaken i diskusjonen mellom de to denne dagen var den verdifulle samlingen som Herøy Kystmuseum i sin tid mottok fra lokalhistorikeren Bjarne Rabben. Samlingen inneholder både fotografi, kildeskrifter og bøker. Men Herøy kystmuseum er allsidig, det dekker en periode på tusen år, fra de første munkene etablerte det man mener var et kloster på øya, til handelsstedet ble fraflyttet tidlig i 1970-åra. Da kommer det godt med at Jarle egentlig er utdannet mellomalderhistoriker. Det er ikke mange som vet mer enn ham om dagliglivet på Sunnmøre fra vikingtiden og framover noen hundreår. For eksempel på Herøy.

Turene ut til avdelingene ser Jarle på som hyggelige avbrekk i hverdagen. Ellers går mye av tida med til møter. De fleste museene har planer om nye aktiviter. Dette må tilpasses budsjettrammer og økonomi. Jarle er med på de fleste samtaler der regional museumsutvikling står på programmet. Det er ellers han som tar i mot avdelingenes årsrapporter og syr dem sammen til en felles museumsrapport som blir sendt til sentrale myndigheter. Han bidrar også til at avdelingene får på plass sine årsplaner innen fristene. De fleste avdelingsledere synes det er godt å ha noen som passer på..

Håvard forklarer hvordan man lager smøremiddel av sauetagl og fiskefett.


Jarle er ikke den som klager over arbeidsbyrder og arbeidsoppgaver, men jeg drister meg til å spørre om ikke han savner å kunne fordype seg i det faglige når hverdagen blir fylt med finansieringsplaner og rapportoppfølging. - Det var nok verre før, sier Jarle. Da var vi færre i administrasjonen. Regionkonservatoren måtte svare på alt fra spørsmål om konservering av tekstiler og huder, til utfordringer knyttet til det viktige markedsføringsarbeidet  De siste årene har vi fått flere nye medarbeidere på plass. Og han tror selv at avdelingene får bedre svar om markedsføring feks. når de får snakke med en som har praksis og utdanning fra feltet, enn om de snakker med en mellomalderhistoriker.
   Jarle forteller at han de siste årene har fått anledning til å fordype seg noe mer i faglige prosjekter. Han var aktivt med da de laget utstilling om havfiskeflåten på Fiskerimuseet i Ålesund for vel ett år siden. Nå gleder han seg til å gå i gang med et prosjekt midt i eget fagområde. Han skal være med å lage ny mellomalderutstilling på Middelaldermuseet på Borgundkaupangen. Mange av de gamle gjenstandene vil bli brukt på nytt, men utstillingsopplegget og tekstene blir nye. Etter planen skal den nye utstillinga om Sunnmøres historie fra 1000 - 1600 være klar i løpet av 2012.
   Men selv om Jarle i tida framover vil dukke ned i forhistoria vår, vil han fremdeles være tilgjengelig for museumsstyrere og andre som vil ha en kunnskapsrik person å diskutere med. Og møteboka er fullbooka for de neste ukene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar