lørdag 20. desember 2014

Tilbakeblikk på et jubileumsår

Direktør Ivar Gunnar Braaten ser tilbake på året som har gått.
En fast førjulstradisjon i Stiftinga Sunnmøre Museum er julelunsjen i kafeen i Borgundgavlen siste fredagen før jul. Også i år hadde museumsvert Kari-Mette Aamelfot Tveit dekka på juleborda etter alle kunstens regler. Anretningsborda bugna av alle slags nydelige retter og gode marsipankaker.

Stiftinga Sunnmøre Museum består av 13 ulike museumsenheter spredt rundt på Sunnmøre, og julelunsjen er en god anledning til å treffes for museumsansatte som til daglig har sin virksomhet et stykke fra hverandre. Det er mangt å holde seg oppdatert om, og nye samarbeidsprosjekt må diskuteres.

2014 har vært et spesielt år for alle som driver med historieformidling. Det var jubileumsår for Eidsvollgrunnlova fra 1814. I sin årsoppsummering kom direktør Ivar Gunnar Braaten spesielt inn på dette. Stiftinga Sunnmøre Museum har planlagt jubileumsåret helt fra 2011, og en har konsentrert seg om tre hovedprosjekt som alle har tatt utgangspunkt i at stiftinga holder til i en kystregion. Det er formidlingsprosjektet Flåværleia, Dalsfjord Fyrmuseum har fått ny utstilling. I tillegg har det vært arbeidet for å få oppdatert og fornya middelaldermuseet på Borgundkaupangen. Her skal det føres opp et nytt bygg som gjør at museet kan drive helårsformidling, feks til skoleelever. Det er planen at det nye middelaldermuseet skal åpnes 11. desember 2015.

Ivar Braaten nevnte også et fjerde 2014-prosjekt, næringhistoria for Sunnmøre som undertegna blogger har ført i pennen. Denne boka summerer opp 250-års sunnmørsk næringslivshistorie, og forteller om mennesker ut mot havgapet som har vært framoverlente og nyskapende i sin virksomhet på land og på sjø. Braaten mente at det kanskje var litt utypisk sunnmørsk å være tilbakeskuende og arbeide på museum. Men også museum må tilpasse seg tida og være framoverlente og se seg om etter nye måter å  formidle historia på. I denne sammenhengen var det naturlig for direktøren å nevne planene om et mobilt vitensenter som er tenkt plassert i museet sine lokaler i Borgundgavlen. Vitensenteret skal driftes som en selvstendig enhet, men det vil utvilsomt bli en gjensidig nytte- og læreeffekt for både museum og vitensenter gjennom en samlokalisering.


God mat og gode ord til ansatte ved Stiftinga Sunnmøre Museum under juleavslutninga.



Ivar Gunnar Braaten kom også inn på det gode samarbeidet som museet har med Stiftelsen Kjell Holm. Denne stiftelsen har tidligere finansiert ny båthall ved museet, den var hovedsponsor for sunnmørssoga, den er også med å skaffe midler til nytt undervisnings- og formidlingsbygg i Borgundkaupangen, og ikke minst har den skaffet finansiering til en fullskala bankskøyte som etter planen skal sjøsettes i løpet av 2015. Bankskøyta er bygd etter en modell som skipsbygger A.M. Liaaen laget i 1897. Denne stod i Bergen da Ålesund brant i 1904. Det er denne modellen som danner malen for de seinere bankskøyter som er bygget. Tidligere i desember ble denne bankskøytemodellen utlånt fra Bergen til Sunnmøre Museum, og den står nå i lokalene der de museumsansatte fikk servert sin julelunsj.

Ivar G. Braaten avrundet sin  hilsen med å fortelle at det i disse dager er ti år siden han overtok som direktør ved museet. Styreleder Ragna Dahl Grønnevet fulgte opp dette poenget og sa at det har vært en stor utvikling i stiftinga i disse ti disse åra. Ved innledninga til 2005 var museumskonsolideringa i støpeskeia. Det var smått med samarbeid og samhold mellom de ulike enhetene. Nå opplever de museumsansatte seg som del av en større helhet. Denne sammensveisinga bidrar arrangement som den årlige juleavslutninga til.

Som avrunding av festen fikk alle de ansatte tildelt den omtalte næringshistoria, "Gull av gråstein". Kanskje den kan gi inspirasjon til nye formidlingsprosjekt ved museet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar